Medicatie voor baby’s tegen RSV

Beste patiënt,

 

het RSV-seizoen is in aantocht.

Wat is RSV? RSV is voluit het respiratoir syncytieel virus, en de symptomen lijken eerst op een verkoudheid (luchtweginfectie), maar kunnen bij kleine kinderen leiden tot infecties van de onderste luchtwegen en verminderde eetlust. RSV is een belangrijke oorzaak voor een ziekenhuisopname van jonge baby’s.

 

RSV-seizoen?

RSV komt vooral voor in herfst- en wintermaanden, vandaar dat we spreken over het RSV-seizoen.

 

Nieuw medicijn: Om deze ernstige symptomen (en een ziekenhuisopname) te voorkomen wordt nu voor het eerst medicatie voor pasgeborenen terugbetaald via het RIZIV. Het gaat om een eenmalige inspuiting met het medicijn Beyfortus(r) voor baby’s onder de leeftijd van 1 jaar net voor de start van het RSV-seizoen. Het is geen vaccin.

(Er bestaat wel een vaccin tegen RSV voor moeders tijdens de zwangerschap, maar dit wordt voorlopig niet terugbetaald. Als een moeder gevaccineerd is geweest tijdens de zwangerschap, is de baby in principe beschermd en is deze inspuiting niet nodig en wordt dit ook niet terugbetaald)

 

Terugbetaling: Het medicijn dat nu terugbetaald wordt is een medicijn dat aan baby’s toegediend wordt. De kostprijs is 12,10 euro, of 8 euro bij verhoogde tegemoetkoming. Zonder terugbetaling kost het medicijn 780 euro.

 

De Brug zal proactief ouders van baby’s hierover informeren. Indien u hier vragen over heeft, mag u uiteraard ook al zelf contact opnemen met de huisarts.

Meer info over RSV: Respiratoir syncytieel virus (RSV) | sciensano.be